4 Şubat 2008 Pazartesi

Yasakçı rektörden fetva: Türban farz değil, kızlarımız bunu kaza saysın

Yasakçı rektörden fetva: Türban farz değil, kızlarımız bunu kaza saysın İstanbul, Zaman
04/02/2008

Türbana karşı bildiri hazırlayan rektörler, Habertürk Televizyonunda yayınlanan Basın Kulübü'nde gazetecilerin sorularını cevapladı.

Bu mağduriyeti nasıl aşmamız gerekiyor? Sorusuna başı örtmenin farz olmadığını iddia eden Prof. Dr. Nusret Aras, " Türban farz değil. İslam dininde kaza uygulaması var. Bu kızlarımız bunu bir kaza olarak saymalıdırlar." cevabını verdi. Akdeniz Üniversitesi Rektörü Mustafa Akaydın ise üniversitesine Museviliğin sembolü olan 'kipa' ile girilmesinde hiçbir sorun olmayacağını belirtti.

Rektörler, derslere alınmayan başörtülü öğrencilerin başlarını açarak derslere girebileceklerini söyledi. Akdeniz Üniversitesi Rektörü Mustafa Akaydın ise üniversitesine kipa ile girilmesinde bir sorun olmayacağını söyledi. Prof Akaydın, "Müslüman bir ülke olduğumuz için türban yasağını savunuyorum. "Ben Hristiyan bir ülkenin rektörü olsam uğraşmam bu işle." Diyen Akaydın, "Benim üniversiteme kipayla girsinler hiç sorun olmaz, Müslüman bir ülke olduğumuz için baskı oluşacak. Bunu da yanlış yere çekmesinler kipayla gelen yüzde 20 olsa onu da yasaklarım." Şeklinde konuştu. Prof. Dr. Aras, "İslam dininde kaza uygulaması var. Bu kızlarımız bunu bir kaza olarak saymalıdırlar. Bu bir farz değildir. Dünyada 1,5 milyar Müslüman var. Bunların birçoğu en temel farzlardan Hac vazifesini yapamıyor. Bu durumda bu kişiler Müslüman değil mi?" şeklinde konuştu. Üniversitelere hiç kimsenin dinsel kisveleriyle girmediğini iddia eden Aras, "Biz kimsenin dini inançlarına karşı değiliz. Ülkede Alevi vatandaşlar da var. 14 milyon civarında Alevi var. 500 bin öğrencinin Alevi olduğunu tespit ederseniz bunların dinsel simgeleriyle üniversiteye girmeleri doğru olur mu? Dinimizi yaşayacağız demek laikliğin ihlalinin kendisidir." iddiasında bulundu.

Hiç yorum yok: