3 Ekim 2007 Çarşamba

Üniversite için Son Şans

Üniversitelerdeki boş kontenjanlara yapılacak ek yerleştirme için başvuru süresi yarın sona erecek. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), üniversitelere ÖSS merkezi yerleştirme sonucunda boş kalan, yerleştirilen adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle boşalan ve 2007-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayınlandıktan sonra açılan yükseköğretim programlarının kontenjanlarına ek yerleştirme yapacak.

Ek yerleştirmeye başvurabilmek için 2007-ÖSYS merkezi yerleştirmede hiçbir yere yerleştirilmemiş (veya Açıköğretim Fakültesinin kontenjansız programlarına yerleştirilmiş) olmak gerekiyor.

2007-ÖSYS'de sadece sınavsız geçiş için başvuran adaylardan Açıköğretimin kontenjansız programları hariç bir yükseköğretim programına yerleşmemiş olanlar da 2007-ÖSYS ek yerleştirmeye başvurabilecekler. 2007 yılında özel yetenek sınavı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına kesin kayıt yaptırmış olanlar da ek yerleştirmeye başvurabilecekler 2007-ÖSYS merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar (Açıköğretim Fakültesinin kontenjansız programlarına yerleşenler hariç) ek yerleştirme için başvuramayacak.

Adaylar ek yerleştirme için hazırlanan kılavuzu ÖSYM'nin sınav merkezi yöneticiliklerinden 3 YTL karşılığında satın alabilecekler veya ÖSYM'nin ''osym.gov.tr'' adresinden ulaşılabilen internet sitesinde görebilecekler. Tercih işlemleri, başvuru merkezleri aracılığıyla veya kişisel olarak internet üzerinden yapılacak.

Postayla ÖSYM'ye gönderilen tercih formları, işleme alınmayacak. Ek yerleştirme işlemleri, ''2007 ÖSS Öğrenci Seçme Sınavı Kılavuzu'', ''2007 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'' ile ''2007 ÖSYS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzu''nda belirtilen esaslara göre yapılacak. Üniversitelerin ön lisans programlarında toplam 48 bin 753, lisans programlarında ise 18 bin 954 olmak üzere toplam 67 bin 707 boş kontenjan bulunuyor.

2 Ekim 2007 Salı

En az mezun Türkiye'de


OECD'nin eğitim raporu Türkiye'deki yükseköğrenim fotoğrafını ele verdi: 30 ülke arasında üniversite mezunu oranında sonuncuyuz. Genel ortalama yüzde 36, Türkiye'nin ortalaması yüzde 11. Şimdi beklenti yeni açılan üniversitelerde.

En az mezun Türkiye''de

Türkiye üniversite mezunu bakımından 30 OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı) ülkesi arasında sonuncu çıktı. Merkezi Paris'te olan OECD "Eğitime Bakış 2007" raporunu açıkladı. Rapor, Türkiye'nin yüzde 11,2 yükseköğretim mezuniyet oranı ile OECD ülkeleri arasında son sırada yer aldığını gösterdi. OECD ülkelerinin genel ortalaması yüzde 36,4 olarak belirlendi. Türkiye'yi, yüzde 18 ile OECD çalışmalarına ortak üye statüsüyle katılan Slovenya izliyor.

BURSLARDA DURUM İYİ

OECD ülkelerinde yükseköğretim seviyesinde kişi başına ortalama harcama 7 bin 664 dolar olurken, Türkiye'de bu miktar 4 bin 231 dolarda kaldı. Türkiye Yunanistan, İtalya ve Polonya ile birlikte yükseköğretim seviyesinde kişi başına ortalama harcama listesinin sonunda yer alıyor. Türkiye'de öğrencilere sağlanan yükseköğrenim bursu ise OECD ülkelerinin ortalamasının üzerinde. OECD ülkeleri ortalama olarak öğrencilerin yüzde 18,1'ine burs sağlarken, Türkiye bu oranı yüzde 19,3'e kadar yükseltti.

YÖK MUHALEFETTE

Yükseköğretime başlayanların mezun olmadaki oranlarında ise OECD oranlarının üzerinde olduğumuz ortaya çıktı. OECD ortalaması yüzde 70 olan bu oran, Türkiye'de yüzde 76.

Türkiye genç nüfusuna rağmen bu nüfusun içerisindeki üniversiteli oranının düşüklüğü ile dikkat çekerken, yeni kurulan 32 devlet, 7 vakıf üniversitesiyle mezun sayısı artacak. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik geçtiğimiz günlerde 9 ilde daha üniversite açılacağını duyururken, hükümet programı çerçevesinde 81 ilde üniversite kurulması ile, daha çok üniversite diplomalı kalifiye işgücüne sahip olunması hedefleniyor. YÖK ise yeni kurulan üniversitelere muhalefet ediyor. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, yeni üniversite açılmasını "seçim yatırımı" olarak değerlendirmişti.

Yeni Şafak